Les motxilles poden dividir-se en tres grans grups en funció de la seva capacitat:
* Fins a 40 litres. Són utilitzades per a activitats d’una jornada o per a l’atac d’un cim.
* De 40 a 65 litres. Més habituals per a activitats de dos i tres dies, ja que és necessari portar-hi el sac, el menjar, roba de recanvi, etc.
* Més de 65 litres. És la més odiada per tothom, ja que acostuma a ser tremendament pesada. S’utilitza per a activitats de més de dos o tres dies.
Com regular la motxilla
1. Un cop que tinguem carregada la motxilla a l’esquena, la creu formada per l’inici de les nanses ha d’estar a l’alçada dels omòplats.
2. Cal ajustar el cinturó i fer-lo coincidir amb la part superior de la pelvis. Hem de tibar-lo fins que en notem el contacte a tot el voltant de la cintura, ja que això alleugera el pes de l’esquena.
3. S’han de tibar les cintes laterals del cinturó fins que no existeixi balanceig de la càrrega.
4. Cal tibar les nanses fins que notem que existeix contacte a tota la zona del pit, espatlles i, preferiblement, a l’inici de l’esquena.
5. Finalment, s’han de regular les corretges superiors a les nanses. Per assegurar la immobilització de la càrrega resulta molt útil la cinta del pit.
Distribució de la càrrega dins de la motxilla
A l’hora de carregar-la, hem de tenir en compte quins elements de l’equip ens poden fer falta durant la marxa i quins són els més pesats. Segons això, els més lleugers i menys necessaris han d’anar a la part inferior (sac, funda de bivac, roba de recanvi, etc.). Els més pesats es posaran preferentment en les dues terceres parts superiors de la motxilla (menjar, fogonet, material, etc.). Aquest detall facilitarà un millor control i una major estabilitat de la càrrega perquè estaran alineats el centre de gravetat de la motxilla i el de la persona.
Les coses petites que han d’estar a mà (lot, frontal, ulleres de sol, cremes, mapes, etc.) es col·locaran a la mosca (butxaca situada a la tapa de la motxilla) i a les butxaques laterals.
Alguns consells
1. Quan compreu la motxilla: ha de ser lleugera i s’ha de poder ajustar per l’esquena, la cintura, les nanses, el pit, les espatlles... Com més llocs millor!
2. Quan la feu: heu de posar a la part de baix el sac i les mudes; el que pesi més també ha d’anar a baix i els elements més lleugers, a dalt.
3. No hi pengeu res per fora; el que no càpiga a dintre, que es quedi a casa!
4. Els nens han de saber què hi porten: feu-los partícips de la preparació de la motxilla.
EN L'ALIMENTACIÓ CAL TENIR EN COMPTE,...
- Ens aixecarem ben aviat i farem un bon esmorzar.
- Omplirem sempre les cantimplores i no ens refiarem de futures fonts, ja que potser són seques! Vetllarem sempre per una bona hidratació.
- Durant el matí anirem picant coses, com ara galetes, pa amb xocolata o formatgets, codony, fruits secs, fruita, etc.
- Si a l’hora de dinar encara no hem arribat al lloc, farem un àpat poc copiós i d’elaboració ràpida. Per tant, evitarem de cuinar al migdia.
- El sopar serà més aviat i abundant, i molt ric en hidrats de carboni.
No hay comentarios:
Publicar un comentario